Starting With Bees: Ecological Stories in Ayoreo Territories

Do, 28.10.2021, 19–20:30 Uhr

Wir heissen Sie bei unseren Anlässen herzlich willkommen. Der Besuch der Ausstellungen sowie die Teilnahme an Führungen und Veranstaltungen setzt bis auf weiteres ein gültiges Covid-Zertifikat voraus. Die Zertifikatspflicht gilt für Besuchende ab 16 Jahren. Wir bitten Sie, sich 30 Minuten vor Veranstaltungsbeginn einzufinden. Falls Veranstaltungen nicht vor Ort stattfinden können, führen wir diese nach Möglichkeit virtuell durch und informieren Sie rechtzeitig über unsere Website www.musethno.uzh.ch und den elektronischen Newsletter.

Lecture by Felice S. Wyndham, Ph.D., Ethnoecology director, the Ethno-ornithology World Atlas; 2021–2022 US-Chile Fulbright Scholar.

This talk will take us along paths of connectedness between bees and other living things, skilled practice, experiences of loss, and stories told, forgotten, and remembered again in Ayoreo territories of the Paraguayan Chaco. Recent decades have seen an extraordinarily rapid capitalist takeover of landscape, from diverse thornscrub forest to biologically-shallow pastures for beef production. Ayoreo communities have resisted, tried to re-shape, and continue to re-imagine their lives amongst these transformations. As an ecological anthropologist Felice S. Wyndham traces connections between lifeways and livelihoods, gendered experience, lived histories and known landscapes, and explores ways that as outsiders we can become more aware of the responsibilities of our own participation, through a global economy, in the dispossession of Ayoreo lands. Bees, their beloved honey, and their interconnection to Ayoreo lives past and present will be our taking-off and landing points.

Pelikanstrasse 40

Tram 2/9, Bus 66: Sihlstrasse