The Forgotten Space

Do, 07.10.2021, 19–20:30 Uhr

Wir heissen Sie bei unseren Anlässen herzlich willkommen. Aufgrund der begrenzten Platzzahl bitten wir Sie für die Teilnahme an Führungen und Veranstaltungen um eine vorgängige Anmeldung (unter Angabe der E-Mail-Adresse).

Falls Veranstaltungen nicht vor Ort stattfinden können, führen wir diese nach Möglichkeit virtuell durch und informieren Sie rechtzeitig über unsere Website www.musethno.uzh.ch und den elektronischen Newsletter.

Filmreihe Donnerstagskino: Ethnologische Themen der Zeit

Film by Allan Sekula and Noël Burch, The Netherlands/Austria, 2012, 112'; Languages: English/Dutch/Cantonese; English subtitles in parts.

The Forgotten Space

Whoever rules the sea, rules the world. In their essay film, Allan Sekula and Noël Burch depict a range of spaces that are 'forgotten' amidst the mobilities of global capitalism, first and foremost the oceans through which 90% of the world's cargo now passes. At the heart of these spaces is the container box. The film follows the container box along the international supply chain, from ships to barges, trains, and trucks, mapping the networks that link producers to consumers. Visiting the major ports of the world and many places in between, the film connects the economic puzzle pieces that corporations and governments would prefer remained scattered. But the film also shines a spotlight on the people at the margins of this system’s increasingly automated efficacy. "The Forgotten Space" shows how networks of transportation are defined by the dictates of consumption.

Pelikanstrasse 40

Tram 2/9, Bus 66: Sihlstrasse