Autumn Salmon | A Chair in Six Parts

Do, 02.09.2021, 19–20:30 Uhr

Wir heissen Sie bei unseren Anlässen herzlich willkommen. Aufgrund der begrenzten Platzzahl bitten wir Sie für die Teilnahme an Führungen und Veranstaltungen um eine vorgängige Anmeldung (unter Angabe der E-Mail-Adresse).

Falls Veranstaltungen nicht vor Ort stattfinden können, führen wir diese nach Möglichkeit virtuell durch und informieren Sie rechtzeitig über unsere Website www.musethno.uzh.ch und den elektronischen Newsletter.

Filmreihe Donnerstagskino: Ethnologische Themen der Zeit

In conjunction with this year’s Design Biennale Zurich and its theme of CLASH, the Ethnographic Museum is hosting a screening of two ethnographic films. Both films focus on an object, a craft, sustainability and regionality - thus showing a strong contrast to today's consumer and mass production society.

Film by Eiko Soga, OAR The Oxford Artistic and Practice Based Research Platform Issue 2 (2017), Great Britain 2017, 19'; Language: English; English subtitles.

Autumn Salmon

In Autumn Salmon, Japanese artist Eiko Soga uses simple film sequences and poetic narratives to examine the production of a shoe made of salmon leather, as practiced by the Ainu people of Hokkaido. In the process, she not only captures each step of production, but also explores Japan's colonial legacy and industrialization.

Film by Anna Grimshaw, RAI Royal Anthropological Institute, USA 2012, 42'; Language: English; English subtitles.

A Chair in Six Parts

In A Chair in Six Parts, Anna Grimshaw portrays Bill Coperthwaite, a U.S. American who has devoted himself to a "handmade life" in the Maine wilderness since the 1960s. In this sensitive portrait of a chair and its maker, the film explores Coperthwaite's subtle mood shifts in the creative process. It encourages reflection on time and process, rhythm and movement, and the poetry of lingering in the world.

Pelikanstrasse 40

Tram 2/9, Bus 66: Sihlstrasse